• Középpontban a cukorbeteg!

  • Középpontban a cukorbeteg!

Vissza

Eszközös vizsgálatok - magánrendelés keretében

ABPM - 24 órás ambuláns vérnyomás monitorozás - előjegyzés alapján

A 24 órás vérnyomásmonitor (ABPM) előre programozott időpontokban (nappal általában 30 percenként, éjjel óránként) automatikusan vérnyomást mér. Az így nyert mérési eredményeket tárolja, majd az adatokat az erre alkalmas program segítségével számítógépen értékeljük. Segítségével el tudjuk dönteni kezelendő-e a magas vérnyomás, vagy ismert magas vérnyomás kezelése sikeres volt-e.     

Boka kar index (ABI) mérés - alsóvégtagi érszűkület irányában - előjegyzés alapján

A vizsgálat a páciens mind a négy végtagjának vérnyomásmérése alapján megállapítja a  boka és a felkar szisztolés nyomás arányát. Ezt az értéket ABI értéknek nevezzük, és az érték megmutatja adott páciensnél a perifériás artériás érbetegség (PAD) kockázatát. A perifériás artériás érbetegség (PAD) jelenléte a szívinfarktus és szélütés döntő kockázati tényezője. Az ABI sytem készülékkel a vizsgálat gyors és fájdalommentes. 100%-ban kizárja a betegséget az egészségeseknél, és 95%-os érzékenységgel utal a betegség jelenlétére.     

A szív és érrendszer beidegzésének vizsgálata Ewing-féle autonom neuropathia tesztekkel - előjegyzés alapján

Az emberi szervezetben a szervek működését kétféle idegrendszer, a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer összehangolt működése irányítja. Amennyiben ez a szabályozó rendszer károsodik és megbomlik az egyensúly a két idegrendszer között- AUTONOM NEUROPATHIA - vagyis BEIDEGZÉSI ZAVAR  jön  létre , ami egyes szervek működésének zavarához vezet. A szív és érrendszerben  ez a károsodás hozzájárulhat az állandóan  gyorsult szívműködés,  a szívritmuszavar  hajlam ,és a   „néma infarktus" kockázatának növekedéséhez.  A szív és érrendszer beidegzési zavarának leggyakoribb oka a  cukorbetegség. Cukorbetegségben továbbá ez a kóros beidegzési zavar lassult vagy gyorsult gyomorürüléshez, vizeletürítési nehezítettséghez, erektilis diszfunkcióhoz, kóros izzadáshoz, kóros bőrszárazsághoz stb. is  vezethet. Hozzájárulhat a láb beidegzési zavarának kialakulásához, ami a talpi fekélyek kialakulásának fő oka. Az AUTONOM NEUROPATHIA- BEIDEGZÉSI ZAVAR szív és érrendszeri jelei már tünetmentes egyénekben is kimutathatóak . Ebben a fázisban ez a kóros folyamat még visszafordítható.         

Hangvilla vizsgálat - előjegyzés alapján

A láb beidegzési zavarának vizsgálata cukorbetegségben -előjegyzés alapján A diabéteszes neuropátia az idegek károsodását jelenti. Ennek oka a magas vércukorszint: a túlzott mennyiségben jelenlévő cukor a finom idegrostokat és azokat az ereket károsítja, melyek az idegeket táplálják. A betegség tüneteit leggyakrabban a lábfejeken észleljük. Ha itt csökkent vagy megszűnt az érzékelés, akkor előfordulhat, hogy a beteg  forró vízbe lépve nem érzékeli, hogy megégeti a lábát. Esetleg nem veszi észre, hogy megvágta vagy a cipő feltörte a lábát, vagy éles tárgyra lépett. A tapintás-, nyomás-, hő- és fájdalomérzékelés elveszítésével a diabetes láb súlyos sérülés veszélyének, végzetes esetben amputációnak lehet kitéve! A legfontosabb itt is a megelőzés, mert az érzészavar már tünetszegény esetben . is kimutatható és kezelhető.               

Testösszetétel vizsgálata

Elsősorban  elhízásban , a cukorbetegség kialakulásának  rizikóját növelő  testzsír százalék meghatározása . Az elhízással összefüggő betegségek közül a másik leggyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség. Minden kg extra súly 9%-kal növeli a diabétesz kialakulásának a valószínűségét. Ezt úgy kell érteni, hogy 11 kg túlsúly 100%-kal növeli, azaz duplájára emeli a diabétesz kialakulásának valószínűségét. A vizsgálat a testfolyadékokat, izomtömeget, fehérjemennyiségét, a csont-ásványi anyagok tömegét, valamint a zsírtömeget kilogrammban kifejezve mutatja meg. (A mérések reprodukálhatósága 99%!)                            

Helyben elvégezhető laboratóriumi szűrővizsgálatok - előjegyzés alapján

Praxisunk eddig is elkötelezett volt a betegségmegelőző szűrővizsgálatok felajánlásában illetve elvégzésében.

A szűrővizsgálatok köre kibővítésre került daganatos megbetegedés gyanújára utaló laborvizsgálatokkal. A vizsgálatok a rendelőben elvégezhetők. Térítéskötelesek.

Az Easy Reader gyorsteszt leolvasó az alapellátásban széles körben alkalmazható eszköz. A műszer immunkromatográfiás elven működő tesztkazetták segítségével képes vénás vagy ujjbegyes vérből számszerű, mennyiségi eredmények megjelenítésére. Minta igénye kicsi mindössze 50 j.t1 (kb. két csepp) ujjbegyes vér. Rendelkezik :7ámítógépes adattovábbítási lehetőséggel.

A készülékkel helyben végezhető:

VC és HBA1C - cukoranyagcsere helyzet megítélése

PSA szűrés: A prostat sepcifikus antigén a PSA, normál komponense a prosztata szövetének, jelen van jóindulatú hyperpláziában és rosszindulatú prosztata megbetegedésekben, áttétes prosztata carcinomában, prosztata váladékban és az ondófolyadékban. Emelkedett PSA szintet mérhetünk prosztatarákos betegek szérumában, az antigén keringésbe való kiválasztásának következtében.

CEA szűrés: carcioembrionalis antigen- A normál CEA szint nem dohányzó felnőtteknél: 2,5 ng/mL alatt, és 5 ng/mL dohányzóknál, de emelkedett lehet ( > 10 ng/mL) különféle daganatos megbetegedésekben: méh- (1), tüdő- (2), emlő- (3), vastag- és végbélrák (4) és szenvedélyes dohányosoknál (5).,mint idült májzsugorodás (6),

CGMS - előjegyzés alapján

6 napig tartó folyamatos szöveti vércukormérés : ennek a vizsgálatnak a során egy k. 4 cm átmérőjű 4 mm vastag műanyag lap kerül  általában a beteg hasára  a bőrre ragasztva. Ez a kis lap összeköttetésben van egy a betegbe egy szinte fájdalmatlan szúrás során a bőre alá juttatott kanüllel.  Így a lapocska hat nap alatt 288 vércukor  mérést tud elvégezni .Ezen mérési adatokat számítógépest szoftver segítségével  vércukorgörbék formájában tudjuk megjeleníteni, amik megmutatják adott páciens vércukor  értékeinek mozgását az adott napokon. Nehezen rendezhető cukoranyagcsere helyzetben, vércukoresések kiszűrésében, éjszakai alacsony  vércukorértékek  detektálásában, óriási segítséget tud nyújtani a kezelő orvos számára.