• Középpontban a beteg!

  • Középpontban a beteg!

Vissza

Háziorvosi szakellátás

A praxisban a háziorvosi ellátás alapvetően belgyógyászati szemlélettel történik, magába foglalva az akut betegellátást, a krónikus betegek gondozását, nagy hangsúlyt fektetve a betegségek kialakulásának megelőzésre, szűrővizsgálatokra. A betegellátásban a gyógyító munka orvosi feladat, a gondozás , szűrés, megelőzés , betegoktatás , életviteli tanácsadás az orvos és az asszisztensnők egymásra épülő , egymást kiegészítő feladat- ellátása.

Bejelentkezés

A praxisba történő bejelentkezéskor minden páciens esetében felvételre kerül  a  páciens kórelőzménye, a pácienst előnyösen vagy hátrányosan érintő  rizikó tényezők  /pl.: dohányzás, testmozgás, életmódi szokások/,  a családjában előforduló súlyosabb betegségek,, melyek  a beteg későbbi életére is hatással lehetnek, és azok káros kései kihatásának megelőzésében  a háziorvosnak szerepet kell vállalni. A beteg fizikális vizsgálata, testméretek vétele,  a kórelőzményének ismeretében tulajdonképpen az első szűrővizsgálat a beteg  egészségi állapotának felmérésével kapcsolatban.                       

Akut betegellátás

 A rendelőben a rendelési idő megszabott 2 órájában a betegeket időpontra történő előjegyzés alapján fogadjuk. Előjegyzés telefonon vagy interneten kérhető. A nem előjegyzett betegek az előjegyzett időpontok között hívjuk vizsgálatra az érkezés sorrendjében.       

Gyógyszeríratás

Krónikus betegség miatt gondozott ,állandó gyógyszereket szedő pácienseink számára állandó gyógyszereik  felírása a betegek és betegségeik súlyosságának  egyéni megítélése alapján maximum három hónapra történik, a szükséges ellenőrző vizsgálatok elvégzése mellett.  Gyógyszeríratáshoz nincs betegelőjegyzés. Amennyiben állandó gyógyszereik felíratását  a receptszolgálaton előre jelzik, receptjeiket elő tudjuk készíteni.      

Krónikus betegségek ellátása

A krónikus betegségek gondozása azt jelenti, hogy amennyiben egy páciensnél krónikus betegség alakul ki azt a pácienst gondozásba kell venni, vagy ha ismert már a beteg krónikus  betegsége , akkor annak gondozását  kell folytatni, mert ez az egészsége fenntartásának a záloga. Ilyen betegségek pl. a magasvérnyomás betegség, köszvény, cukorbetegség, asztma, refluxbetegség .... A gondozás során az adott betegségre vonatkozó  szakmai javaslatok alapján rendszeres időközönként ellenőrző vizsgálatokat kell végezni. Ez részben háziorvosi részben szakorvosi hatáskör és feladat, részben a beteg  felelőssége , hogy ezeken rendszeresen részt vegyen. Ez a   praxisunkban  azt jelenti, hogy rendelőnkben számon van tartva adott páciens krónikus betegsége és a betegség gondozásához előírt vizsgálatok vizsgálati sorrendje, gyakoriságuk szükségessége , melyek egy része elvégezhető a háziorvosi rendelőben  / pl.: EKG, vérnyomásmérés , fizikális vizsgálat/,  egy  részére pedig rendszeresen  tovább irányítjuk a betegeinket / pl.:labor, egyéb szakvizsgálatok./ Mivel belgyógyász- diabetológusként látom el háziorvosi teendőimet, a praxishoz tartozó cukorbetegek gondozásának mind alapellátásbeli  mind szakellátásbeli gondozási feladatait is ellátom.      

Szűrővizsgálatok

A szűrővizsgálatok az egészség megőrzését a betegségek megelőzését, azok korai stádiumban történő felismerését szolgálják. Praxisunkban  a rendelésen megjelenő  összes páciens számára rendszeresen felajánlásra kerülnek a szakmailag javasolt betegségmegelőzést szolgáló szűrővizsgálatok. Ezek részben a  társadalombiztosítás alapján finanszírozott , ingyenesen igénybe vehető vizsgálatok, amik  a páciens neméhez, korához , laboreredményeihez, testsúlyához , kórelőzményéhez  kötötten elvégezhetőek,  és vannak olyan vizsgálatok amiket jelenleg nem finanszíroz a  társadalombiztosítás , de a megelőzést szolgálják, a beteg által térítés ellenében végeztethetőek. A szűrővizsgálatok javaslata és elvégzése részben a hétköznapi betegellátás vagy beteggondozás során történik , de azon pácienseink számára, akik konkrétan szűrővizsgálat céljával keresnek fel bennünket elkülönítettünk egy a rendelési időtől elválasztott órát.  Betegeinket elsősorban elhízás, magasvérnyomás, cukorbetegség, szív és érrendszeri megbetegedés ill. daganatos betegségek irányában szűrjük. A rendelőben elérhető szűrővizsgálati lehetőségekről rendszeresen tájékoztatjuk a praxis bejelentkezettjeit  részben a rendelői tájékoztatókon, részben levélben, illetve a honlapunkon.                

Receptszolgálat

Bár a háziorvosi tevékenység alapját a gyógyító munka képezi, számos dologban további adminisztratív segítséget kell a páciensek számára nyújtani. Ez vonatkozik a betegelőjegyzésre,  betegirányításra, a betegszállításra, gyógyszerszedés rendjére, segélyezésre, betegszabadság igazolására, költségtérítések igazolására, elveszett dokumentumok pótlására, leletkiadásra, szakorvosi kontroll vizsgálatok beutalására , a felírandó állandó  gyógyszerek receptjeinek leellenőrzésére, kiemelt támogatású gyógyszerek felírhatóságának adminisztrációjára. Ennek bonyolítását végzi  a receptszolgálat, ami egy telefonos szolgálat, ahol az asszisztensnővel tudnak egyeztetni betegeink a fenti kérdésekben vagy bármely egyéb adminisztratív ügyben. A receptek felírásában ez ott jelent segítséget, hogy  amennyiben pl. állandó gyógyszereik felíratása következne  és ezt a receptszolgálaton betegeink  jelzik, úgy receptjeiket elő tudjuk készíteni. Ezen ügyek intézésére külön időszakot biztosítunk betegeink számára , így szeretnénk egyre inkább elkülöníteni  a gyógyító munkát  és az adminisztratív feladatokat melyek egyidejű végzése  mindkét munka minőségének romlásához vezet.